Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Οι ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης χάνονται και ο καθένας επιστρέφει στη  δική του πραγματικότητα, η οποία για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αγχοτική. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα όπως : νοσταλγία, ονειροπόληση, άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη.

Αυτή η παλέτα των συναισθημάτων είναι φυσιολογική, όταν όμως υπάρχει  έντονο το συναίσθημα της θλίψης και συνοδεύεται  από σωματικά συμπτώματα  τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά .

Οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές(Post –vacation depressionsyndrome)» Τα  συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι τα εξής: πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία του, απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία  και ταχυπαλμίες .
Ποιες είναι οι αιτίες του «Συνδρόμου μετά τις διακοπές»
Οι αιτίες αυτού του συνδρόμου είναι ποίκιλες. Οι  γρήγοροι ρυθμοί της ζωής  συχνά δεν  επιτρέπουν   στο άτομο να έχει    μικρές απολαύσεις  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακοπές να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας την οποία το άτομο αρνείται να την χάσει και να ξαναγυρίσει στον  καθημερινό  τρόπο ζωής  του. Επίσης οι διακοπές   μπορεί να  λειτουργούν ως αναλγητικό των προβλημάτων  ,των  εσωτερικών  συγκρούσεων  που βιώνει  καθημερινά.  Όταν όμως  επιστρέψει   στην πραγματικότητα όλα έρχονται στην επιφάνεια του ψυχισμού του.

Αποφεύγει να αντιμετωπίσει  τα πραγματικά του προβλήματα και θεωρεί ότι η φυγή είναι η καλύτερη λύση . Δυστυχώς αυτό είναι ένα φρικτό λάθος, και το μόνο το οποίο καταφέρνει είναι τη διαιώνιση των  προβλημάτων του. .Αυτό το σύνδρομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα στα οποία προϋπάρχει κατάθλιψη,  κάποια αγχώδη διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια. Αν τα συμπτώματα εμμείνουν  για μεγάλο χρονικό διάστημα το άτομο  δεν θα πρέπει να τα αψηφήσει και θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό .
Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης  της  ήπιας καταθλιπτικής διάθεσης μετά τις διακοπές.  Πριν το άτομο επιστρέψει στην εργασία του προτιμότερο θα ήταν ν
α υπήρχε ένα διάστημα προσαρμογής        2-3μέρών . Η επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να γίνει με ομαλό  τρόπο, για παράδειγμα να ξεκινήσει με εργασίες οι οποίες δεν επιθυμούν ιδιαίτερη πνευματική προσπάθεια. Η συζήτηση  με φίλους , συναδέλφους για ευχάριστα πράγματα όπως για τις διακοπές βοηθούν το άτομο να διατηρήσει την ευδιαθεσία που έχει . 

Ο προγραμματισμός  νέων  μικρών  αποδράσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός  πριν την έλευση του χειμώνα, εξάλλου ο καιρός στην Ελλάδα ευνοεί για τέτοιου είδους εξορμήσεις .Επίσης θα μπορούσε  το άτομο μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών να βρει νέους τρόπους για  τον καταμερισμό του ελευθέρου του χρόνου, νέες ασχολίες και χόμπι τα οποία θα τον ικανοποιούν και θα του προσφέρουν ψυχική ευεξία.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ - ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ