Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος



του Νικόλαου Καφετζόπουλου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το ανθρώπινο σώμα την περίοδο του χειμώνα βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Άλλο φυσικό επακόλουθο της εποχής είναι βέβαια και οι συχνές ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Πριν αναλύσουμε συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, εκτός από την διατροφή είναι το υπερβάλλον βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η αποφυγή του ήλιου και φυσικά η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική.

Κάθε παράγοντας από τους ανωτέρω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε να κατηγορείτε το κρύο (το οποίο δεν είναι αιτία κρυολογήματος και ιώσεων), τροποποιήστε την ζωή σας προς όφελος του οργανισμού σας.

Επιπλέον, συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής σχετίζονται άμεσα με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι επί της ουσίας Super Foods δεν υπάρχουν αλλά το ένα αλληλοκαλύπτει το άλλο, γι’ αυτό προσθέστε ποικιλία στην διατροφή σας σύμφωνα με τις παρακάτω ομάδες τροφίμων.

Πηγές καροτενοειδών

Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλων καροτενοειδών, όπως: Βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πεπόνι, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες, καρπούζι. Μη ξεχνάτε βέβαια τα καρότα, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσια επίσης σε φυλλικό οξύ, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά

Πηγές ψευδάργυρου

Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Πηγές Βιταμίνης D

O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές τις πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψη της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη ως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην ηλιόλουστη Ελλάδα), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο, χωρίς την χρήση αντιηλιακού.

Πηγές Βιταμίνης C

Η πλέον γνωστή βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού επιτελεί κύριες μεταβολικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Να πούμε μόνο ότι η εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, τα νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Πηγές Βιταμίνη Ε

Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης της προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Προβιοτικά

Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. Κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωματώστε στην διατροφή σας εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά με προβιοτικά και κεφίρ. Δώστε προσοχή στην ετικέτα, καθώς θα πρέπει να αναφέρεται: «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Αν υπάρχει συχνή λήψη αντιβιοτικών, καλό θα ήταν να ληφθεί συμπλήρωμα προβιοτικών.

Να σημειωθεί τέλος ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν πρέπει να αποτελεί πάγια προληπτική τακτική, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις. Ο τζίρος των βιομηχανιών αυτών έχει φτάσει σε αστρονομικά μεγέθη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφή τα οφέλη, μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

Πριν οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ρωτήστε τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας.