Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Θήβα: Παρουσίαση Βιβλίου Της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου



Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας η παρουσίαση του βιβλίου «Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου» της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Θηβών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, καθώς και πλήθους κόσμου.


Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αξιοθαύμαστο πνευματικό πλούτο της Βοιωτίας, που αριθμεί 20 αιώνες χριστιανικής ιστορίας, τονίζοντας ότι η Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου αποτελεί έναν πνευματικό φάρο στην ευλογημένη αυτή γωνιά της Βοιωτίας και ένα λιμάνι, που προστέθηκε στα πολλά πνευματικά λιμάνια της αγιοτρόφου επαρχίας μας. Ανέφερε ότι το έργο που επιτελεί η Μονή, όπως και κάθε Μονή που λειτουργεί αληθινά, είναι έργο πνευματικής καλλιέργειας με συμβουλευτικό και παιδαγωγικό ρόλο, αφού ο Ορθόδοξος τρόπος ζωής, όπως βιώνεται στα μοναστήρια μας, αποτελεί αντίδοτο ενάντια στην πνευματική φθορά.

Κατόπιν, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ίδρυσε, συγκρότησε και μερίμνησε, ώστε η Μονή να είναι σε θέση να λειτουργήσει, αναδεικνύοντάς της από ένα απλό εξωκκλήσι σε τόπο ασκήσεως και προσευχής. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο για την παρουσίαση του βιβλίου καθώς και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Ευάγγελο Νικολιδάκη και την κ. Καλή Λούσκου για την συμβολή τους στην έκδοση του βιβλίου. Τέλος, ευχήθηκε στον Καθηγούμενο της Μονής και την συνοδεία του υγεία και δύναμη για την συνέχιση του πνευματικού τους έργου.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και η κ. Καλή Λούσκου παρουσίασαν το βιβλίο. Ο Μητροπολίτης Παύλος με ένα χαριτωμένο και σύντομο τρόπο σκιαγράφησε παραστατικά το περιεχόμενο του βιβλίου. Στη συνέχεια η κ. Καλή Λούσκου αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία της Μονής και την οκτώ αιώνων ιστορία της.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των Μονών της Βοιωτίας, τονίζοντας τη συμβολή του Μακαριστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρού Νικοδήμου, στην αποκατάσταση των μοναστηριών της Βοιωτίας. Επίσης, αναφερόμενος στους μοναχούς και τις μοναχές τόνισε την σημασία της υπακοής στον ηγούμενο και την ηγουμένη αντίστοιχα και όλων μαζί στον Επίσκοπο. Επίσης, τόνισε την σημασία του μοναστηριού για τους μοναχούς και της ενορίας για τους λαϊκούς.