Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τα Βάρβαρα” Πρόσκληση σε αναβίωση Μικρασιατικού εθίμου στη Θήβα

Από exeisminima -

Το ΔΣ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας σας προσκαλεί στην αναβίωση του Μικρασιάτικου Εθίμου «ΒΑΡΒΑΡΑ» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 (παραμονή της Αγίας Βαρβάρας) ώρα 18:00 στην πλατεία του Π. Συνοικισμού.

Οι Μικρασιάτες της Θήβας έφεραν αυτό το έθιμο από την πατρίδα, μιας και στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μ. Ασίας τιμούσαν τηνγιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής. Το έθιμο αυτό αναβιώνει για 12η συνεχή χρόνια η Ένωση Μικρασιατών στο Συνοικισμό Θήβας .


Η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι. Βράζουμε το σιτάρι και προσθέτουμε φασόλια, ρεβίθια, σταφίδες, ζάχαρη και σουσάμι. Στο τέλος, προσθέτουμε αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα.
Στις 6 το απόγευμα οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν τα «βάρβαρα» λουκουμάδες μαζί με άλλα παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Ένωσης και χορεύουν με τους ήχους των μικρασιάτικων τραγουδιών.
Το έθιμο :

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Προς τιμήν της οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό ζωμό, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».
Την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα ψιλοκομμένα και μπόλικα μυρωδικά Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «βάρβαρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στα «βάρβαρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.

ΜΕΛΙ & ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο