Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μήπως οι καθημερινές σας συνήθειες προκαλούν φλεγμονές;



Η φλεγμονή είναι μια χρήσιμη βιολογική διεργασία και αποτελείται από το σύνολο των συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίζει παθογόνους οργανισμούς. Όταν όμως οι φλεγμονές είναι χρόνιες και άνευ ιατρικής παρακολούθησης τότε μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του οργανισμού.

Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες, με διάρκεια ολίγων ημερών και σε χρόνιες, δηλ. μεγαλύτερης διάρκειας. Συνήθως γίνονται αισθητές λόγω οιδήματος, πόνου και ερυθρότητας σε συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που πρέπει να σας ωθήσει να αναζητήσετε εξέταση και διάγνωση από ειδικό.

Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να αποτελέσουν αίτια για την εκδήλωση φλεγμονής, υπάρχουν και ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκαλείτε εσείς οι ίδιοι την φλεγμονή στον οργανισμό σας:

Ξεχνάτε να πιείτε αρκετό νερό με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται σωστά η ενυδάτωση που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Η έλλειψη νερού επιβραδύνει τη μεταβολική την κυτταρική λειτουργία δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις. Η μη επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, συγκεχυμένη σκέψη, έντονους πονοκεφάλους, λιγούρες, πόνο στις αρθρώσεις κ.α.

Καταναλώνετε πολλά light αναψυκτικά τα οποία, προκειμένου να διατηρήσουν ωραία γεύση, περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες μπορεί να επιδράσουν στα επίπεδα της ινσουλίνης, στην αύξηση του βάρους, στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Περιορίστε τα αναψυκτικά ή ακόμα καλύτερα αντικαταστήστε τα με ανθρακούχο νερό, αν αναζητείτε κάτι δροσερό να ξεδιψάσετε.

Δεν προτιμάτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το καλέ, το μπρόκολο κ.α. τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και η τακτική κατανάλωσή τους επιβάλλεται.

Είστε λάτρεις της ζάχαρης η οποία όμως μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στον οργανισμό σας, αν δεν προσέξετε τις ποσότητες. Καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις οφείλονται και στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης

Δεν καταναλώνετε ωφέλιμα βακτήρια: τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, διαθέτουν ωφέλιμα βακτήρια για το έντερο που καταπολεμούν την πιθανή εκδήλωση φλεγμονής. Αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται επίσης ιδανικά για να ελέγχετε το βάρος σας καθώς και για να ενισχύσετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αν δεν γνωρίζετε πόσο ωφέλιμα είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δεν λαμβάνετε αρκετά από τη διατροφή σας θα πρέπει να καταναλώνετε συχνά άγριο σολομό, σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια, συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Αν η άσκηση είναι για εσάς άγνωστη λέξη τότε είστε ευάλωτοι σε φλεγμονές. Η άσκηση είναι φάρμακο για τον οργανισμό αφού ανάμεσα στα άλλα θωρακίζει την καλή λειτουργία των κυττάρων και μειώνει της πιθανότητες μιας ενδεχόμενης φλεγμονής. Ακόμα και αν δεν είστε φανατικός της γυμναστικής, μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας το απλό και ευεργετικό περπάτημα.

Εάν δεν κάνετε τίποτα για το περιττό σας βάρος θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε κάθε λιποκύτταρο, όταν συσσωρευτεί λίπος, παράγει ενώσεις που ευνοούν την φλεγμονή. Για πολλούς λόγους λοιπόν, απαλλαχτείτε από τα κιλά που σας βαραίνουν και θα διαπιστώσετε την διαφορά σε πολλά επίπεδα.