Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Υγιεινή διατροφή: συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε


Εκτός από την ποσότητα της τροφής και τις ώρες των γευμάτων, αν κάποιος θέλει να προσέχει την διατροφή του, σίγουρα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στο συνδυασμό των τροφών. Ο σωστός συνδυασμός μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη διατροφική αξία εφοδιάζοντας τον οργανισμό μας με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και τα υπόλοιπα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία.

Στα πλαίσια της σωστής διατροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε πως κάποιες τροφές δεν κάνουν καλό συνδυασμό μεταξύ τους, προκαλώντας φούσκωμα, απότομη αύξηση του σακχάρου ή και ελλιπή απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ακολουθούν κάποιοι συνδυασμοί τροφών και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγονται:

Μαύρο τσάι με γάλα: το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνονται όταν αναμειχθούν με το γάλα.

Αλκοολούχα ποτά και καφές: αν το έχετε παρακάνει με το ποτό και πιστεύετε πως ένας δυνατός καφές θα σας κάνει να συνέλθετε, κάνετε σίγουρα λάθος. Ο καφές απλώς καλύπτει επιφανειακά την επίδραση του αλκοόλ μη επιτρέποντάς σας να καταλάβετε την κατάσταση μέθης. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο κακός συνδυασμός αλκοολούχου ποτού με ενεργειακό ποτό, καθώς το δεύτερο έχει ως βασικό συστατικό την καφεΐνη.

Μπανάνες με γάλα: αν και εξαιρετικά δημοφιλής συνδυασμός, ειδικά αν αγαπάτε τα smoothies, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνετε καθώς πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους συνδυασμούς τροφών που θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στην πέψη.

Φακές και κόκκινο κρασί: το κόκκινο κρασί είναι γνωστό πως περιέχει τανίνες, συστατικά που υπάρχουν στις φλούδες των ερυθρών, κυρίως, σταφυλιών. Όταν οι τανίνες αναμειγνύονται με σίδηρο που περιέχεται στις φακές-όπως και με άλλες πηγές φυτικού σιδήρου- τότε δημιουργούνται εμπόδια στην διαδικασία της απορρόφησης του μετάλλου από τον οργανισμό.
Νερό μαζί με το φαγητό: το πολύ νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού μειώνει τα γαστρικά υγρά και επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης. Προτιμότερο είναι να πιείτε ένα ποτήρι πριν το γεύμα ή λίγο από αυτό.