Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η παράσταση των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα στη Θήβα


Μια διαφορετική βιωματική παράσταση μέσα στη φυλακή, παρουσίασαν κρατούμενες στις φυλακές του Ελεώνα στη Θήβα, με χορό, τραγούδι, ποίηση και αυτοσαρκασμό.


Συμμετείχαν 14 από τις 400 έγκλειστες γυναίκες, από διαφορετικά παραρτήματα των φυλακών της Θήβας.
Ανάμεσα τους Ελληνίδες, αλλοδαπές, μωρομάνες, ανήλικες, ενήλικες γυναίκες μέχρι 75 ετών, καταδικασμένες για ανθρωποκτονίες, ληστείες, ερωτικά εγκλήματα, ναρκωτικά και οικονομικά εγκλήματα.

Η παράσταση οργανώθηκε από το εργαστήρι χορού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Εμψυχώτριες ήταν οι χορεύτριες Χαρά Κότσαλη και Κατερίνα Σπυροπούλου.
Η προετοιμασία διήρκεσε 6 μήνες.



Την παράσταση παρακολούθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συγγενείς και δημοσιογράφοι, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος, ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, που ετοιμάζει κι αυτός παράσταση στις φυλακές με τους Εncardia και η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Λίγε μέρες πριν, η παράσταση έγινε μόνο για τις συγκρατούμενές και τα παιδιά τους.
Ο αρχικός στόχος της Λυρικής Σκηνής ήταν να ανεβεί η παράσταση μέσα στη φυλακή και στη συνέχεια στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Παρόμοιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, όπως των Χανίων και του Δομοκού.




http://www.valueforlife.gr