Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

S.O.S. για τον Κορινθιακό: Υπεραλίευση και μόλυνση σε ειδική επιτροπή της Βουλής


http://www.stokokkino.gr

Στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον Κορινθιακό Κόλπο από την υπεραλίευση και την μόλυνση της θάλασσας. Στην συζήτηση συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου περιβάλλοντος, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

   Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Γιώργος Κανέλλης που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση σημείωσε ότι ο Κορινθιακός αντιμετωπίστηκε στην συνάντηση ως ένα οικοσύστημα και τα βασικά σκέλη της τοποθέτησης της ΟΙΚΙΠΑ είχε δύο σκέλη. Την ανάδειξή του ως περιοχής Natura και το άλλο ο σύνδεσμος ορθολογικής ανάπτυξης του Κορινθιακού που περιλαμβάνει και τους Δήμους, δηλαδή να ανακηρυχτεί σε εθνική προστατευόμενη περιοχής αλιείας.

«Αυτό δεν είναι κανένας «μπαμπούλας», είναι ένα καθεστώς το οποίο επιβάλει μόνιμη και σταθερή επιστημονική παρακολούθηση, ώστε ακόμα και αν υπάρξουν ανάγκες να παίρνονται τεκμηριωμένα μέτρα. Ενδεχομένως και κάποιες περιοχές να χαρακτηριστούν ελεύθερες αλιείας. Εμείς θέσαμε και τα δύο αιτήματα: να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση στο θέμα της Natura και να τεθεί ολόκληρος ο Κορινθιακός σε καθεστώς προστασίας με φορέα διαχείρισης». Παράλληλα ο κ. Κανέλλης σημείωσε ότι είναι εφικτό να βρεθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την μόνιμη και σταθερή επιστημονική του παρακολούθηση.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Έχουν παρουσιαστεί σημάδια καταστροφής από συρόμενα εργαλεία, όλοι παραδέχονται ότι από τα στοιχεία που έχουν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής αλίευσης που οδηγεί σε μια σταδιακή απονέκρωση… Πρέπει να έχουμε μέτρια αλιευτική δραστηριότητα με μη καταστρεπτικά εργαλεία, για να έχουμε ψάρια και για αύριο και για να έχουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος που οδηγεί στην μείωση του αριθμού των τσουχτρών που κερδίζουν έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Κανέλλης.