Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Κινητοποίηση για την ΛΑΡΚΟ

http://fonografos.net

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/07/2017 ΣΤΙΣ 09:00 ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΙΛΙΟΝ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΨΗ ΕΠΙΧ. Σ.Σ.Ε ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 13/07 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και των επιχειρησιακών Σωματείων με θέμα «Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ».

Η Διοίκηση με πνεύμα τρομοκρατικό και δηλώνοντας πως δεν πρέπει να δούμε το ζήτημα πολιτικά αλλά μόνο διαχειριστικά μας ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και τόνισε την ανάγκη να πάρει αντεργατικά μέτρα, γιατί όπως μας είπε, «αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, θα τους μείνει στα χέρια, θα μείνουμε χωρίς μεροκάματο».

Σε αυτό το πνεύμα μας έδωσε και ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται τα σενάρια μέτρων που σκέπτονται να πάρουν.

Το κείμενο περιέχει 6 σενάρια από τα οποία το 1 είναι η σημερινή λειτουργία, το 2,3,4 να παράγει χωρίς εμείς να παίρνουμε το παραγωγικό επίδομα που αντιστοιχεί στο 15 με 17% των συνολικών αποδοχών μας και το 5,6 σενάριο να ελαττώσει την παραγωγή κάνοντας απολύσεις και βγάζοντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους.

Για την εφαρμογή των 2,3,4 σεναρίων χρειάζεται την συναίνεση των εργαζομένων ενώ για την εφαρμογή των 5,6 μπορεί να τα εφαρμόσει μονομερώς.

Όλα τα παραπάνω την ίδια ώρα που η Διοίκηση δήλωσε πως «η ΛΑΡΚΟ παρά τις χαμηλές τιμές του Νi έχει κλεισμένες παραγγελίες για το 2017 και τις οποίες και φουλ παραγωγή να συνεχίσει να λειτουργεί δεν μπορεί να τις καλύψει στο 100%». Επίσης όπως είπε η Διοίκηση «και 100.000.000 ευρώ να είχε στα ταμεία της η ΛΑΡΚΟ, αυτά τα μέτρα, για ρίξει το μισθολογικό κόστος, θα έπρεπε να τα πάρει».

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Αν δούμε αυτή την εξέλιξη ξεκομμένα και μόνο διαχειριστικά όπως μας είπε η Διοίκηση τότε αυτά τα σενάρια είναι φυσιολογικό να γεννούν προβληματισμό σε όποιον εργαζόμενο τα διαβάζει να του γεννούν ανασφάλεια, για το αν θα έχουμε μεροκάματο αύριο και αν ναι πόσο θα είναι αυτό, .


Δεν είναι όμως έτσι και δεν πρέπει να το δούμε έτσι.

Η ΛΑΡΚΟ με πολιτική απόφαση και ευθύνη από το 2010 έχει γίνει μνημονική δέσμευση. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις την εντάξανε στο ΤΑΙΠΕΔ και η σημερινή στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Σε αυτή την κατεύθυνση όλες οι Κυβερνήσεις από κοινού με την Ε.Ε δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εξυπηρετήσουν τους όρους που βάζουν μεγάλοι Επιχειρ. Όμιλοι που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ.

Ποιοι είναι αυτοί οι όροι:
Περιβαλλοντικά. Δημιούργησαν την ΛΙΑΒΔΑ ως χώρο χερσαίας απόθεσης σκουριάς με πρόσχημα ότι μετά από 50 έτη νοιάστηκαν για την ρύπανση του Ευβοϊκού. Η ΛΑΡΚΟ έχει δώσει πάνω από 10.000.000 ευρώ για αυτό το έργο και ο χώρος αυτός είναι κατασκευασμένος με προδιαγραφές ΧΥΤΑ. Ενώ όμως είναι έτοιμος το κράτος έχει δώσει παράταση απόρριψης στην θάλασσα μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και οι οδηγίες ιδιωτικοποίησης που δίνει η Ε.Ε είναι πως ο νέος ιδιώτης της ΛΑΡΚΟ μπορεί να το αξιοποιήσει όπως θέλει των χώρο αυτό.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς, κρατικές ενισχύσεις, παλιά ΛΑΡΚΟ. Επειδή κανένας κεφαλαιοκράτης δεν παίρνει το παραμικρό αν δεν είναι σίγουρος πως θα του ανήκει και θα είναι καθαρό από χρέη, όλα αυτά, με ενέργειες των Διοικήσεων, έχουν δρομολογηθεί δικαστικές διαδικασίες και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις.
Κόστος ενέργειας. Επειδή οι Επιχειρ. Όμιλοι απαιτούν και παίρνουν φτηνή ενέργεια, το προηγούμενο διάστημα, με την νέα συμφωνία που έγινε με την ΔΕΗ, λύθηκε το ενεργειακό κόστος. Η ΛΑΡΚΟ πλέον παίρνει φτηνή ενέργεια. Τα πλασματικά χρέη που είχε η ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ επικυρώνονται μέσα στην συμφωνία και θα είναι ο κρίκος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μιας και η συμφωνία περιέχει ως όρο η ΛΑΡΚΟ να παρουσιάσει σχέδιο επενδύσεων στην ΔΕΗ για να ξεπληρωθούν τα χρέη. Με αυτό τον τρόπο τα χρέη θα γίνουν μετοχές της ΔΕΗ ή επενδυτών.
Μικρός αριθμός εργαζομένων. Επειδή οι Επιχειρ. Όμιλοι επιδιώκουν αν είναι δυνατόν για αυτούς να διαλέγουν έναν-έναν τους εργαζόμενους, ζητούν να την πάρουν χωρίς αυτούς ή αν δεν είναι δυνατόν αυτό, με όσο γίνεται πιο μικρό αριθμό εργαζομένων. Με την εργολαβοποίηση στο εργοστάσιο και στα Μεταλλεία, με την έλλειψη οργανογράμματος για την ασφαλή εργασία έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Ειδικά στα μεταλλεία με την απαξίωση του ιδιόκτητου εξοπλισμού της ΛΑΡΚΟ και την ολοένα παραπέρα εργολαβοποίηση υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης, μιας και τα μηχανήματα είναι χαλασμένα ή παλιά και η ΛΑΡΚΟ δεν επεμβαίνει στην συντήρηση και την αντικατάσταση τους. Για τις ανάγκες της παραγωγής που έχει επεμβαίνει με εργολαβίες και ας της στοιχίζουν περισσότερο. Το κάνει αυτό διότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δεν προσμετρούνται στο εργατικό προσωπικό. Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Διοίκησης θα ενταθεί αυτή η τακτική.
Χωρίς δικαιώματα και παροχές εργαζομένων. Οι εργοδότες θέλουν δούλους και οι κυβερνήσεις για να τους εξυπηρετήσουν νομοθετούν αντεργατικούς νόμους και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνει πλάτες για να περάσουν οι επιλογές τους. Έχουν καταπατηθεί Βασικοί Μισθοί, τριετίες, χρήματα στις αναβαθμίσεις, εκδρομές, ασφαλιστήρια συμβόλαια, άλλα επιδόματα, η συντήρηση στους οικισμούς από την ΛΑΡΚΟ, έχει να υπογραφεί Επιχ. Σ.Σ.Ε εδώ και 10 χρόνια. Όλα αυτά έχουν ρίξει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Όμως δεν τους φτάνει. Θέλουν και άλλο και άλλο και άλλο. Δεν θέλουν ούτε ένα εργαζόμενο με δικαιώματα. Αυτήν την περίοδο, τα σενάρια που έδωσε η διοίκηση αυτό το στόχο έχουν, να μας κάνουν ακόμη πιο φθηνούς. Για αυτό θέλουν να διώξουν τους παλιούς εργαζόμενους είτε με το πρόσχημα ότι είναι συνταξιούχοι είτε με όλον αυτόν τον εκφοβισμό να τους οδηγήσουν να φύγουν μια ώρα νωρίτερα. Δεν θέλουν εμείς οι νέοι να έχουμε σαν πήχη στους παλιούς που αγωνίστηκαν και κέρδισαν κάποιες αξιοπρεπείς παροχές.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικότητα και δεν είναι αποτέλεσμα κακών ή λανθασμένων επιλόγων των Διοικήσεων. Είναι πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μέσω των Διοικήσεων στα πλαίσια της Ε.Ε, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη Επιχειρ. Ομίλων.


Είναι ξεκάθαρο πως η ΛΑΡΚΟ δεν θα κλείσει ή θα μειώσει την παραγωγή γιατί εμείς δεν δεχόμαστε περικοπές, απολύσεις, διαθεσιμότητες.


Η ΛΑΡΚΟ για να συνεχίσει να παράγει το επόμενο διάστημα χρειάζεται χρηματοδότηση. Αν θα της δοθεί ή όχι αυτό θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας σε πολιτικό, διακρατικό επίπεδο. Όπως σε πολιτικό, διακρατικό επίπεδο είναι η συμφωνία από την ίδρυση της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα να μην την αφήνουν να αναπτυχτεί σε άλλη βάση γιατί μεγάλα Ευρωπαϊκά μονοπώλια του κλάδου παίρνουν το Νi τσάμπα και μεγαλοπρομηθευτές εισάγουν τα παράγωγα του για τις εγχώριες ανάγκες βγάζοντας αμύθητα κέρδη από αυτήν την διαδικασία.