Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Στην Θήβα η ανασκαφική ομάδα Αραβαντινού!

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Στην Θήβα η ανασκαφική ομάδα Αραβαντινού!

Νέο εύρημα με το καλωσόρισμα και νέα δεδομένα..

Το κεντρικό ανάκτορο δεν ήταν το ΚΑΔΜΕΙΟ του Κεραμόπολου …

Β. Αραβαντινός: «Η Θήβα είναι στην 3η θέση των ανακτόρων, που έχουν αποδώσει τις τρομερές επιγραφές , από το Ελληνικό Αλφάβητο..» ,!

Πολυπληθής είναι φέτος η ανασκαφική ομάδα του Β. Αραβαντινού, που έφτασε στην Θήβα, συνεχίζοντας τις ανασκαφές στο κέντρο της πόλης, δίνοντας της το «χάρισμα» μεταξύ των άλλων σημείων της Ελλάδας, είναι δηλαδή, το μοναδικό σημείο, όπου γίνονται στρωματικές ανασκαφές εντός πόλεως!

Την ανασκαφική ομάδα αποτελούν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μόσχας Αντρεϊ, που έρχεται για 5η χρονιά στις συγκεκριμένες ανασκαφές, ο Πάουλο από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, δυο γυναίκες αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Μαδρίτης, Έλληνες Αρχαιολόγοι από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και από την Κύπρο, που θα δουλέψουν στο νέο 5ετές πρόγραμμα, γουρλίδικο από την αρχή, όπως αποδείχθηκε, καθώς η σκαπάνη τους έφερε στο φως το πρώτο τους φετινό εύρημα…

Πρόκειται για υστεροβυζαντινή εκκλησία, μετά την εποχή του Καλοκτένη, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες , το επίπεδο, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιείται το υλικό..

«Μετά την περίφημη βασιλική, την Κωνσταντίνια του 4ου αιώνα μ.Χ , εποχής Μεγάλου Κωνσταντίνου , με τα θαυμάσια ψηφιδωτά που είχαν βρεθεί, με ολοζώντανα χρώματα θαλασσινών, κρουνών κ.α, ξαφνικά έχουμε μια νέα εκκλησία , που φανταζόμασταν, αλλά δεν ξέραμε ακριβώς την θέση της, γιατί είχαμε βρει τάφους , που μας έδειχναν ότι οι χριστιανοί μπορεί να έχουν γύρω από τις εκκλησίες τους και το νεκροταφείο » τονίζει ο Β. Αραβαντινός, σημειώνοντας πως η έρευνα θα εστιαστεί πλέον στα κενά και σε βάθος, με μεγάλη την πιθανότητα να οδηγηθούν στα Ελληνιστικά χρόνια, αισιοδοξώντας έτσι, να φτάσουν πάλι στα Μυκηναϊκά..

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, τα λεγόμενα του Β. Αραβαντινού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία!

Ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σημειώνει πως η έρευνα του προηγούμενο 5ετούς προγράμματος, που ολοκληρώνεται, είναι συμπληρωματική των ιστορικών ερευνών της 10ετίας του 60, που έφτασε ως τα άκρα της οικουμένης, το γεγονός δηλαδή, ότι στο κέντρο των Θηβών ανακαλύφθηκαν μοναδικά πράγματα , που δεν ήσαν μόνο της μυκηναϊκής παραγωγής, αλλά ήσαν σφραγιδοκίλυνδροι από την Βαβυλώνα , ήσαν πέτρες που είχαν φτάσει από το Αφγανιστάν , για να δουλευτούν εδώ, ήσαν και πινακίδες της Γραμμικής Β. ..

«Η Θήβα έμπαινε στην πρώτης κλάσεως ταξης ως προς τα ευρήματα κι εκείνο που είναι το σημαντικότερο, είναι ότι είχε καταστραφεί ένα ανάκτορο, το οποίο είχε κρατήσει, σε αντίθεση με το ανάκτορο της Πϋλου , όλα τα ευρήματα στην θέση τους» υπογραμμίζει, τονίζοντας πως στόχος των ερευνών, είναι να ερευνηθεί και να συμπληρωθεί το κεντρικό αυτό σημείο, το λεγόμενο «Δωμάτιο του Θησαυρού», αλλά και η «Οπλοθήκη», η οποία την 10ετία του 90 , έδωσε εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β, φέρνοντας την Θήβα στην 3η θέση των ανακτόρων, που έχουν αποδώσει αυτές τις τρομερές επιγραφές , που είναι από το Ελληνικό Αλφάβητο ,!

«Οι Κνωσιακές επιγραφές αρχίζουν το 1450 π.Χ, εδώ πιστεύουμε ότι είμαστε στον 13ο αιώνα , αλλά μπορεί να υπάρχουν και μερικές παλαιότερες , όπως τα περίφημα ενεπίγραφα σφραγίσματα. Αυτό που σίγουρα αποδεικνύεται, είναι ότι το κεντρικό ανάκτορο , δεν ήταν το λεγόμενο Καδμείο του Κεραμόπουλου, ήταν ένα παράρτημα , που λειτουργούσε όπως και τόσα πολλά, με εργαστήρια χρυσοχοίας , ελεφαντουργίας , δεκάδες δωμάτια σε αυτό που λεγόταν ανακτορικό κέντρο , με οχύρωση μάλιστα, που δεν είχαν αποκαλυφθεί τα πρώτα χρόνια» σημειώνει, αισιοδοξώντας να βρει την άκρη σε αυτά που συνεχίζονται κάτω από το τμήμα της Οδού Αντιγόνης, όπου έχουν ήδη βρεθεί πάρα πολλά ευρήματα…

«Μπορούμε να διατηρούμε τις ευαισθησίες μας και την φαντασία μας, ότι εδώ που πατάμε ή πιο πέρα βρίσκεται το κεντρικό αρχείο των πινακίδων του ανακτόρου στην γραμμική Β , την πρώτη ελληνική γραφή που είναι αλφαβητική» υπογραμμίζει , αναφερόμενος στην αγαστή και συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων , τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας, που «ήρθαν από τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, το τεράστιο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής»!