Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Τώρα που ξεκινάνε οι καλοκαιρινές διακοπές δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ετοιμαστείτε. (Τι ισχύει για κοτσαδόρους, ρυμουλκούμενο, σχάρα αυτοκινήτου, μεταφορά ποδηλάτου)



Κοιτώντας το αυτοκίνητό σας στην Εθνική, οι άλλοι εποχούμενοι στοιχηματίζουν ότι κάνετε μετακόμιση. Βαλίτσες, πόδια επίπλων να εξέχουν από το πορτμπαγκάζ, ποδήλατα στη σχάρα και αν είστε και από τους πολύ τυχερούς που κατάγονται από παραθαλάσσιο μέρος, μπορεί να ρυμουλκείτε και ένα φουσκωτό, κάνοντας ακόμα πιο θεαματική την έξοδό σας από το κλεινόν άστυ!

Ας το ομολογήσουμε: Όσοι έχουμε εξοχικά, κάθε καλοκαίρι πριν τις διακοπές μετατρέπουμε τα αυτοκίνητά μας σε μίνι φορτηγά με κάθε λογής χρήσιμα και υποτιθέμενα χρήσιμα πράγματα. Για να είναι όμως τα ταξίδι μας ασφαλές για τους επιβάτες και για τους άλλους αδειούχους που φεύγουν στις εθνικές οδούς και τις λεωφόρους, θα πρέπει να πληρούνται κανόνες ασφαλείας. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση του συνιστώμενου βάρους στη σχάρα που μεταφέρει τα ποδήλατα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά γαντζάκια στερέωσης και όχι ένα απλό σχοινί. Πολύ βασικό είναι τα ποδήλατα να μην «κρύβουν» τις πινακίδες του οχήματος και να μην εξέχουν υπερβολικά από το πλάτος του.

Για τις μπαγκαζιέρες τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς απαιτείται ειδική άδεια έλξης από το υπουργείο Μεταφορών (εκδίδεται και από ΚΕΠ) και ενημέρωση της ασφαλιστικής εταιρίας. Έτσι θα είμαστε καλυμμένοι αν μας σταματήσει η Τροχαία ή εμπλακούμε σε ατύχημα.

Όταν φορτώνουμε το όχημά μας, να θυμόμαστε ότι το φορτίο πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης αντικειμένων στο οδόστρωμα και να μην παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού. Σε περίπτωση που φορτώσουμε υπερβολικά ή με επικίνδυνο τρόπο το όχημα, κινδυνεύουμε να χρεωθούμε με πρόστιμο 80 ευρώ και να χαλάσει η διάθεσή μας πριν τις διακοπές.