Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Χαμομήλι: Το θεραπευτικό βοτάνι


Το χαμομήλι είναι ένα βότανο το οποίο το έχουμε συνδέσει με τα γηρατειά. Στην πραγματικότητα όμως είναι ωφέλιμο και στις... νέες ηλικίες χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πιο κάτω θα εστιάσουμε στα οφέλη του χαμομηλιού στον οργανισμό μας, καθώς και στις θεραπευτικές ιδιότητες που το συνοδεύουν.

Η Προέ​λευσή του

Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, (Marticaria Chamemilla) πήρε το όνομά του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.), ο πατέρας της Ιατρικής. Η πιο γνωστή ποικιλία του χαμομηλιού που φύεται και ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και ιδίως στην Πελοπόννησο, είναι η Chamomilla recutita.

Οι πιο γνωστές κατηγορίες χαμομηλιού είναι δύο, το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita) και το ρωμαϊκό (Chamaemelum nobile). Παρ’ όλο που και οι δύο έχουν παρόμοιες ιδιότητες, το γερμανικό θεωρείται πιο γευστικό και πιο καταπραϋντικό. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείτο για θεραπευτικούς σκοπούς. Καταναλωνόταν για ενοχλήσεις του στομάχου, του εντέρου ή της χολής. Το συνιστούσαν σε γυναίκες, για τη μείωση των πόνων κατά την έμμηνη ρύση. Επιπλέον, χρησιμοποιείτο τοπικά ως επίθεμα σε πληγές, για να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Τα συστατικά που περιέχει

Το χαμομήλι, παρότι είναι ταπεινό στην εμφάνιση, είναι πολύ σημαντικό σε φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας, αλλά και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ), χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά.

Φαρμακευτικές ιδιότητες και δράσεις

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυται για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών

Ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης

Ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες

Επουλώνει τις πληγές, τα εγκαύματα και καταπραϋνει τα εκζέματα

Είναι αντιφλεγμονώδες (το οφείλει στα συστατικά χαμουζουλίνη και αδισαβολόλη)

Είναι αντισπασμωδικό (λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών και δισαβολόλης)

Έχει αντισηπτική και αντι-ερεθιστική δράση

Έχει αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες

Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

Ανακουφίζει τα παιδιά από τους πόνους της οδοντοφϋίας

Ανακούφιση και αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων

Φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας

Χρήσιμο στην ουλίτιδα και ως οφθαλμική πλύση (σε πόνους ματιών ή στο κριθαράκι).

Το χαμομήλι απολαυστικό και τονωτικό συνίσταται για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, - ειδικά εάν αυτές συνοδεύονται από συνάχι - κερδίζοντας πολλά από τα οφέλη του.

Πηγή