Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Δεν είμαι εγώ απαισιόδοξος, ο κόσμος είναι απαίσιος».

 
Ρώτησαν κάποτε τον νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου αν ένα βιβλίο του είναι απαισιόδοξο κι αυτός απάντησε: «Δεν είμαι εγώ απαισιόδοξος, ο κόσμος είναι απαίσιος».

Κάπως έτσι σκέφτεται η πλειοψηφία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Το γεγονός και μόνο ότι σύμφωνα με την ΤτΕ, έχει χαθεί το 40% της περιουσίας των πολιτών και η κατρακύλα δεν έχει τέλος, δείχνει ότι ο κόσμος είναι περισσότερο απαίσιος απ’ ότι το μέγεθος της απαισιοδοξίας.

Όμως, στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έγινε πιο απαίσια από ποτέ. Και η κυβέρνηση απέτυχε σε κάθε στόχο που έβαλε, πέρασε κάτω από κάθε πήχη που έβαλε.

Δύο χρόνια χαμένα για την Ελλάδα αλλά με πολύ βαρύ τίμημα. Και γιατί άραγε έπρεπε να καταγραφεί ζημιά 100 δις ευρώ και να βρίσκεται η χώρα σε τέτοια δεινή θέση μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε στο 2014;

Ακούμε τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση έχει 26 μήνες ζωής, 13 εντός του μνημονίου και άλλους 13 εκτός μνημονίου όπου θα μπορέσει να πάει σε πιο χαλαρή οικονομική πολιτική. Ακούμε από τα συριζόσκυλα ότι το κλίμα αλλάζει κι ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο αφού δεν χρειάζονται οι ανεγκέφαλοι που έχουν… γκάλοπ μυστικά τα οποία δείχνουν ότι ο Τσίπρας είναι μπροστά, προκειμένου να καταλάβουμε τι παίζεται. Μια βόλτα στην κοινωνία, μια κουβέντα με όσους ψήφισαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβει κανείς εύκολα που πάει η χώρα.

Αλλά γιατί άραγε να είναι η κυβέρνηση λαοφιλής; Που πέτυχε, ποιους στόχους έπιασε; Αυτοί από το Μαξίμου δεν λένε κάθε δύο μήνες ότι τελειώνουν τα capital controls αλλά οι περιορισμοί είναι πάντα εδώ;

Εδώ και τόσους μήνες δεν λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη, ότι θα γεμίσει η Ελλάδα επενδύσεις και λεφτά; Είδατε καμιά ανάπτυξη; Είδατε μεγάλα έργα; Είδατε λεφτά να τρέχουν;

Πόσο καιρό τώρα λένε ότι το QE είναι μεγάλος στόχος που θα τον πετύχουν; Σε λίγο ο Ντράγκι θα ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος και η Ελλάδα δεν θα το έχει εκμεταλλευτεί ούτε μία ημέρα.

Για να μην πούμε για την υπόθεση του χρέους. Πλήρης αποτυχία σε όλο της το μεγαλείο με τη σφραγίδα Τσίπρα.

Τώρα έρχεται και η φενάκη της εξόδου στις αγορές. Με βεβιασμένες κινήσεις θα την ανακοινώσουν, αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα κάνουν, για το επιτόκιο που θα πάρουν, για το γεγονός ότι παίζουν επικοινωνιακά. Και τι έγινε αν βγουν στις αγορές; Τι έγινε αν το επιτόκιο είναι 4,5%; Πόσο θα βοηθηθούν άραγε οι επιχειρήσεις να δανείζονται φθηνότερα αφού ήδη δανείζονται με 3% και 3,5% επειδή κάποιες από αυτές έχουν προοπτικές;

Η κυβέρνηση απέτυχε παντού. Λειτουργεί στα τυφλά, δεν έχει κανέναν σχεδιασμό, δεν έχει πλάνο. Ημιμαθείς… μαθαίνουν στην πλάτη του ελληνικού λαού και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η χώρα δεν είναι καλύτερα από πριν, δεν βελτιώθηκε τίποτε στην καθημερινότητα, δεν βλέπει ο κόσμος διαφορά. Κι αν ο τουρισμός δημιουργεί κάποιες ελπίδες αυτές θα καταρρεύσουν όταν δούμε τα έσοδα. Νέο ρεκόρ αφίξεων αλλά με ελάχιστα περισσότερα χρήματα. Κι από τον Σεπτέμβρη έρχεται η λαίλαπα των φόρων και τον εισφορών.

Αν και κάθε φθινόπωρο είναι το ίδιο δύσκολο, εκτιμάται ότι το φετινό θα είναι το τελευταίο της κυβέρνησης της αριστεράς. Η πρόβλεψη της Goldman ότι πλησιάζει τέταρτο μνημόνιο «τελειώνει» τον Τσίπρα. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλο μνημόνιο και είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούν στην κατάρρευση.  

http://pitsirikidotnet.gr/