Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

«Περιβαλλοντική βόμβα» 10.000 τόνων αποβλήτων στην Θήβα !!!


ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Και είναι μόνον η αρχή, θα το επιτρέψουμε;

Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο Περ. Φο.Δ.Σ.Α. με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 10.000 τόνοι επιπλέον σκουπίδια μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές (κυρίως από την Εύβοια) στον ΧΥΤΑ Θήβας μόνον για το Α΄ Εξάμηνο του 2017.

Με βάσει τα στοιχεία αυτά στο ΧΥΤΑ Θήβας εναποτέθηκαν το Α΄Εξάμηνο του 2017, 24.605 τόνοι σκουπίδια, ενώ η παραγόμενη ποσότητα για το ίδιο χρονικό διάστημα από την περιοχή των Δήμων Θήβας, Αλιάρτου και Τανάγρας ήταν 14.772 τόνοι.

Όταν έθεσα το σοβαρό αυτό θέμα στις Συνεδριάσεις των τελευταίων δυο Δημοτικών Συμβουλίων ο Δήμαρχος προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει.
Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε και δημόσια τα ερωτήματά μας και περιμένουμε την επίσημη απάντηση του:

· Από πού γίνεται και ποιος λαμβάνει την απόφαση για την μεταφορά αυτών των μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων;

· Γιατί παρακάμπτονται και δεν ενημερώνονται ούτε οι πολίτες και ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας;

· Με ποιο δικαίωμα και ποιανού εξουσιοδότηση ο Δήμαρχος συναινεί στις αποφάσεις αυτές του Περ. Φο.Δ.Σ.Α.;

· Γιατί δεν υλοποιείται η δέσμευση από τον Περ. Φο.Δ.Σ.Α. ότι στις υποδομές μας θα διαχειρίζονται μόνον τα τοπικώς παραγόμενα απορρίμματα;

· Λαμβάνεται υπόψη από τη Δημοτική αρχή η μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση (της ήδη επιβαρυμένης) από την μεταφορά και την εναπόθεση των μεγάλων αυτών ποσοτήτων από άλλες περιοχές στον Δήμο μας;

· Γιατί ο Δήμαρχος δεν απαντά σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης;

· Θα συμμετέχουν και οι Θηβαίοι πολίτες στο κόστος της μεταφοράς;

Ο Δήμαρχος στην προσπάθεια του να αποφύγει το θέμα το μόνο που δήλωσε είναι ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τον λόγο ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο ενιαίος Περ. Φο.Δ.Σ.Α. και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να «εκφέρουμε γνώμη» και μια δεύτερη απάντηση του ήταν ότι «δεν λαμβάνουμε απορρίμματα από άλλες Περιφέρειες». Δηλαδή επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι πλέον για την εναπόθεση αστικών αποβλήτων στην Θήβα τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο Σταυρογιάννης ( Δήμαρχος Λαμιέων), ο Παγώνης (Δήμαρχος Χαλκίδας) και το ΔΣ του Περ. Φο.Δ.Σ.Α. Δηλαδή για την μεγάλη αυτή περιβαλλοντική επιβάρυνση της Θήβας από την μελλοντική μεγάλη συσσώρευση των αποβλήτων από άλλες περιοχές ο ρόλος του Δημάρχου κου Νικολάου θα περιορίζεται σε αυτόν του «θεατή».

Ο μόνος Δημοτικός Σύμβουλος που συνηγόρησε και υπερθεμάτισε για την μεταφορά αποβλήτων και υπέρ των αποφάσεων αυτών του Περ. ΦοΔ.Σ.Α. ήταν ο κος Στάϊκος.

Καλούμε τους πολίτες της Θήβας σε εγρήγορση γιατί η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη συσσωρευμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Να παραδειγματιστούμε από τους συνδημότες μας της Θίσβης που με την μεγάλη αντίδραση και κινητοποίηση τους απέτρεψαν την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή τους.

ΘΗΒΑ 2/10/2017