Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Σπείρα με «μαϊμού» ρούχα και παπούτσια έκανε τζίρο 2 εκατ. ευρώ εξαπατώντας 22.000 πελάτες


Χρησιμοποιούσαν εταιρείες-βιτρίνες στη Βουλγαρία και κινητά τηλέφωνα σε ονόματα αλλοδαπών

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε μαϊμού ρούχα και παπούτσια - κυρίως αθλητικά - προχώρησε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στους 11 μήνες δραστηριοποίησης του κυκλώματος ο τζίρος εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια ευρώ καθώς θύματα είχαν πέσει περίπου 22.000 ανυποψίαστοι πολίτες.
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ έβαλαν τέλος στη δράση της σπείρας μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και ενδελεχή έρευνα.

Το mondus operandi του κυκλώματος περιελάμβανε ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνονταν οι παραγγελίες καθώς και εταιρίες ταχυμεταφορών που διένειμαν τα πλαστά προϊόντα.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ τα μοναδικά στοιχεία επικοινωνίας των συγκεκριμένων ιστοσελίδων παρέπεμπαν σε κινητά τηλέφωνα, με στοιχεία χρηστών που αφορούν σε αλλοδαπούς στο όνομα των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί αρκετές συνδέσεις.

Για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των διωκτικών αρχών τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν δύο εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες φέρονταν να εμπορεύονται τα μαΐμού ρούχα και παπούτσια ενώ στην πραγματικότητα η διεύθυνση και οργάνωση όλων των παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων γινόταν στην Ελλάδα.

Κατά την επιχείρηση στην οποία συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα δύο, κατασχέθηκαν:

- χρηματικό ποσό 15.000€,
- ποσότητα απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές και
- ένα επιβατηγό Ι.Χ.
- ενω σε εταιρεία ταχυμεταφορών δεσμεύθηκε το ποσό των 48.000€.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣΔΟΕ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

πηγή: protothema.gr