Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για το αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα-Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό άρθρο


Η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην περιοχή του Ελαιώνα από το Δήμο Αθηναίων, ψηφίζοντας την ρύθμιση που τροποποιεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στον Ελαιώνα και ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να μπουν όλα στην τελική ευθεία.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, περιλαμβάνεται και το άρθρο 139, το οποίο προβλέπει ότι η «χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών επιτρέπεται σε περιοχές στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης των άρθρων 5, 6 ,7 και 10 του από 23-2-1987 π.δ/τος, καθώς και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους κοινόχρηστους χώρους της παρ. 8 του άρθρου 3 του από 20-9-1995 π.δ/τος της περιοχής του Ελαιώνα».

Το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο είναι στον Ελαιώνα, έχει έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο δήμος, το θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων περίπου τ.μ. με κόστος κατασκευής 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε ζητήσει ήδη από το Μάρτιο την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Το σχετικό άρθρο 139 ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, λαμβάνοντας τη στήριξη και του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, παρότι έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά της αποτέφρωσης.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η απόσβεση της επένδυσης θα έχει γίνει σε δύο χρόνια αφού ετησίως περίπου 1.000 Έλληνες μεταφέρονται στην Βουλγαρία προκειμένου να αποτεφρωθούν με κόστος σχεδόν 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα, το κόστος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Να σημειωθεί πως αιτήματα για τη κατασκευή Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών έχουν υποβάλει στο παρελθόν κι άλλοι Δήμοι της χώρας, αλλά προσέκρουσαν είτε στις οξύτατες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών είτε κυρίως στη σθεναρή αντίδραση της Εκκλησίας.

Με πληροφορίες από Σκάι

Πηγή: www.lifo.gr