Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Αλλάζει το τοπίο στο φυσικό αέριο - Έρχονται νέοι παίκτες


Από φέτος αλλάζει άρδην η αρχιτεκτονική της αγοράς, όπου δίνεται σε όλους τους πολίτες το...
δικαίωμα της επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου.

Οι εκτός ΔΕΠΑ παίκτες σχεδιάζουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία και τα μερίδιά τους ενώ και οι προοπτικές για την κατανάλωση παραμένουν θετικές.

Εχει ήδη δοθεί η δυνατότητα στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 85% της εγχώριας ζήτησης αερίου, να επιλέγουν προμηθευτή, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο διαχωρισμός προμήθειας και διανομής του κλάδου.

Μέχρι πρότινος η ΔΕΠΑ ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, καθώς από τη Δημόσια Επιχείρηση περνούσε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών αερίου στη χώρα μας.

Η αρχή έγινε από την εταιρεία Prometheus Gas, που είναι η κοινή εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου και της Gazpromexport, η οποία έκλεισε τη χρονιά με εισαγωγές της τάξης του 1 δισ. κυβικών μέτρων, ή αλλιώς το 20% των 5 δισ. κυβικών μέτρων, του συνόλου της αγοράς. Πρόκειται για ποσότητες φυσικού αερίου που εισήχθησαν από τον αγωγό στο Σιδηρόκαστρο, μέσω Βουλγαρίας. Για το 2018 ο Προμηθέας έχει συμβολαιοποιήσει πάνω από 1 δισ. κυβικά ενώ έχει εντάξει στο πελατολόγιό του και τη ΔΕΗ.

Ποσότητες αερίου από αγωγό έχει εισάγει και η MandM Gas, η κοινή εταιρεία της Motor Oil Hellas και της Μυτιληναίος, που δραστηριοποιείται στην αγορά αερίου. Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος, δήλωσε στο Reuters, ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στη χώρα με κατανάλωση 1,5 δισ. κυβικά μέτρα και εκτίμησε ότι η M&M Gas θα μπορούσε σύντομα να εμπορεύεται ποσότητες της τάξης του 1 δισ. κυβικών μέτρων.

Η αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να αποκτήσει δυναμική και σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και ήδη αρκετοί παίκτες εξετάζουν την προσφορά συνδυαστικών πακέτων με ρεύμα και αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τόσο οι ΕΠΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία όσο και οι πάροχοι ρεύματος. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει σύμβουλο για να προετοιμάσει την είσοδό της στην αγορά του αερίου, ενώ ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν και οι άλλοι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι (Protergia, Ήρων, Elpedison). Αλλά και η ΔΕΠΑ έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλον πάροχο, στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Πηγή