Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Τέλος στις γαμοβαπτίσεις βάζει ο Μητροπολίτης Χίου


Την απόφαση να βάλει τέλος στην τέλεση γαμοβαπτίσεων έλαβε ο Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος. Οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο από τους πιστούς, όσο και από τους ιερείς.

Με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο Μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.

Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί. 

Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την Βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.

Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, σχολιάζουν κριτικά και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. 

Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε ένας ιερέας.
Πηγή πληροφοριών: politischios.gr