Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Τέσσερα χαρακτηριστικά ενός ανασφαλή

http://psychopedia.gr/tessera-charaktiristika-enos-anasfali/

Πολλές φορές μπορεί να είμαστε με ένα άτομο που μόλις έχουμε γνωρίσει και αμέσως δεν νιώθουμε καλά με αυτό. Μέχρι τη στιγμή που έτυχε να γνωρίσουμε το συγκεκριμένο άτομο ήμασταν μια χαρά, από τη γνωριμία μας και μετά αρχίζουμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και όσα έχουμε πετύχει.

Αισθανόμαστε ότι υστερούμε σε σύγκριση με αυτό το άτομο, ότι έχουμε κάνει λάθη στη ζωή μας και ότι δύσκολα μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο ζωής που εκείνο έχει. Νιώθουμε μειονεκτικά και βάζουμε τον εαυτό μας σε μια τεράστια δοκιμασία, αμφισβητώντας τις ικανότητες και τη προσωπικότητα μας.

Ο συγκεκριμένος όρος στην Ψυχολογία ονομάζεται Κόμπλεξ Κατωτερότητας. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας James Brookes του Πανεπιστημίου του Derby της Αγγλίας υπάρχουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν ένα άτομο με ανασφαλή προσωπικότητα:

1. Ο ανασφαλής χαρακτήρας προσπαθεί να κάνει τους άλλους να αισθανθούν ανασφαλείς. Συνήθως άτομα με ανασφάλεια κάνουν συνέχεια ερωτήσεις στον εαυτό τους σχετικά με την αξία τους (δηλαδή αν αξίζουν ή όχι για κάτι). Με αυτό τον τρόπο αυτό εμμέσως απευθύνονται στους άλλους αμφισβητώντας τις ικανότητες τους.

2. Ο ανασφαλής κάνει πάντα “βιτρίνα” τα επιτεύγματα του. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ανασφαλής για να συμπεριφερθεί με υποτιμητικό τρόπο προς τον ίδιο του τον εαυτό. Άτομα που συνήθως καυχώνται συνέχεια για πράγματα που έχουν ή που πετυχαάνουν, τις περισσότερες φορές προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι πραγματικά αξίζουν. Μέσα τους έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη για τον εαυτό τους.

3. Ο ανασφαλής καυχιέται ότι είναι ταπεινός. Αρκετές φορές ένα ανασφαλές άτομο μπορεί να κάνει για τον εαυτό του “στημένα” υποτιμητικά σχόλια για να δείξει τονίσει όσο μπορεί περισσότερο τη σημασία των όσων έχει πετύχει. Για παράδειγμα ο ανασφαλής μπορεί να τονίσει ότι δεν κατάφερε να κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι με ιδανικό προορισμό λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, μόνο και μόνο για να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος στην εργασία του.

4. Ο ανασφαλής συνήθως παραπονιέται ότι τα πράγματα δεν είναι επαρκώς καλά. Άτομα τα οποία νιώθουν μειονεκτικά θέλουν πάντα να δείχνουν ότι έχουν πολύ υψηλά standards, ότι είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και δύσκολα ικανοποιούνται με τις επιτυχίες και τα κατορθώματα τους. Με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προσδίσουν μεγαλύτερη αξία σε όσα πετυχαίνουν.