Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Καμπάνια ενημέρωσης – εγγραφή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών


Η πρώτη δράση της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Θηβαίων αφορά την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών και η Ομάδα Εθελοντών που συντονίζεται από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δ. Θηβαίων, θα πραγματοποιήσουν καμπάνια ενημέρωσης και εγγραφή Εθελοντών Δοτών, στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας την Κυριακή 20/5 και ώρα 11:00. Στον ειδικό χώρο που θα στηθεί, οι ενδιαφερόμενοι Εθελοντές Δότες θα μπορούν να δώσουν δείγμα (μέσω του σάλιου) και να εγγραφούν στην Τράπεζα Εθελοντών.

Αντίθετα με ότι πιστεύουμε οι περισσότεροι, η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ακίνδυνη από το στάδιο της χορήγησης δείγματος ως την τελική συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων (αν κάποιος είναι τυχερός και του δοθεί η δυνατότητα να σώσει μια ζωή!). Ο πιο απλός τρόπος συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων είναι από το περιφερικό αίμα με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας!

Άλλο ένα πρόβλημα που εμφανίζεται είναι η σύγχυση ανάμεσα στον μυελό των οστών και τον νωτιαίο μυελό. Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος. Στο μυελό των οστών αλλά και στις άλλες μορφές μοσχευμάτων υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Από την άλλη, ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση!

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ενημερώσουμε αρχικά τους συμπολίτες μας για την Τράπεζα Εθελοντών και έπειτα να τους προτρέψουμε να εγγραφούν ως Εθελοντές Δότες! Και ίσως μια μέρα καταφέρουμε κυριολεκτικά να σώσουμε μια ζωή…

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην καμπάνια παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας!

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα:

6983233996 (Καλαμιώτης Σταμάτης)

6932264159 (Πρωτόπαπα Φιλιώ)