Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΦΑ Βοιωτίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμος Θηβαίων: Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΦΑ Βοιωτίας για τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου στον θεσμό “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2018”

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Προϊσταμένη κα Αλεξάνδρα Χαραμή και τους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών για το βραβείο “Eυρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2018”, καθώς μέσα από αυτή τη συμμετοχή κατάφεραν να προωθήσουν, να προβάλλουν και να γνωρίσουν στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό κοινό, την πολιτιστική κληρονομιά της Θήβας και της Βοιωτίας.

Το Μουσείο μας μπορεί να μην έλαβε κάποια διάκριση στο ετήσιο συνέδριο του “European Museum Forum (EMF) Annual Conference and European Museum of the Year Award (EMYA) Ceremony 2018”, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, πλην όμως η πρωτοβουλία της ΕΦΑ Βοιωτίας να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, η θετική αξιολόγηση και η έγκριση της υποψηφιότητας, που ακολούθησε μετά την επίσκεψη στο Μουσείο μέλους της αρμόδιας επιτροπής της διοργάνωσης, αποτελεί μία εξωστρεφή δράση με σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ομάδα της ΕΦΑ Βοιωτίας πραγματοποίησε μία άρτια παρουσίαση του Μουσείου μας, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, η οποία περιελάμβανε, εκτός από ομιλίες, βίντεο-προβολή και παρουσίαση ενός εμβληματικού αντικειμένου του Μουσείου (αντίγραφο σκύφου του 2ου αι. π.χ. που φέρει αναπαράσταση του μύθου ίδρυσης της Θήβας από τον Κάδμο, που βρισκόταν σε αναζήτηση της αδελφής του Ευρώπης).

Η ΕΦΑ Βοιωτίας διεκδίκησε δυναμικά το εν λόγω βραβείο, ανάμεσα σε 42 Ευρωπαϊκά Μουσεία διαφόρων θεματολογιών και συλλογών (όχι μόνο αρχαιολογικού περιεχομένου), αποσπώντας τα εύσημα των παρευρισκομένων και των διοργανωτών και την ευχαριστούμε που επιχείρησε ένα πολιτιστικό άνοιγμα εκτός συνόρων.

Στο πλευρό της ΕΦΑ Βοιωτίας στη Βαρσοβία στάθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα. Φανή Παπαθωμά, που παρακολούθησαν δια ζώσης τις εργασίες του Συνεδρίου, την εξαιρετική παρουσίαση του Μουσείου και την τελετή απονομών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Δήμαρχος Θηβαίων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης. Αυτό το εισπράξαμε στη Βαρσοβία κατά την παρουσίαση των μοναδικών συλλογών του, των καινοτόμων δράσεων και της βέλτιστης χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βιωματική παρουσίαση των συλλογών του. Είμαστε υπερήφανοι! Ήταν μία αξιέπαινη προσπάθεια, μία εξαιρετική παρουσίαση και πραγματικά αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια στην Προϊσταμένη κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή και τις συνεργάτιδες της ΕΦΑ Βοιωτίας κυρίες Αθηνά Παπαδάκη, Πηνελόπη Κουρκούτη και Κυριακή Καλλιγά τόσο για την προετοιμασία όσο και για την παρουσίαση.

Δεν καταφέραμε να επιστρέψουμε με κάποια διάκριση, αλλά πιστεύω ότι θα φανούν στο άμεσο μέλλον τα θετικά αποτελέσματα της συμμετοχής του Μουσείου μας στον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό. Ο Δήμος Θηβαίων θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Μουσείου και της ΕΦΑ Βοιωτίας που προωθούν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομία της Θήβας και επιχειρούν την εξωστρέφεια, με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας ”.